Roblox heeft tot op de dag van vandaag de aandacht getrokken van meer dan 220 miljoen gebruikers, maar de grote vraag is: Is Roblox veilig voor kinderen?. Met bekende Nederlandse Youtubers zoals MeisjeDjamila en Dutchtuber die het spel spelen, is het haast niet te missen! Het geheim van deze populaire game is dat het gratis is! In deze gratis online game kun communiceren met andere spelers, plezier hebben in verschillende werelden en je kunt ontwikkelen jezelf technisch ontwikkelen. Klinkt vet he? 

Wat is Roblox precies?

Het eenvoudigste is om het Roblox-universum te vergelijken met Minecraft. In deze kubieke game krijgt iedereen een unieke wereld die naar wens kan worden veranderd. Wil je de omgeving verkennen, kastelen, huizen en pixelart bouwen? Ga je gang! Als je je verveelt, kun je je vrienden bellen voor hulp of je kunt nieuwe vrienden vinden op gedeelde servers.

Maar de mogelijkheden van Roblox zijn veel breder. Iedereen is in staat om te creëren wat ze echt willen. Een eigen wereld of een game zoals een shooter of een leuke racebaan.

Het ontwerpen van deze werelden is eenvoudig en intuïtief. De enige grens hier is je creativiteit. Via hun bouw optie kun je objecten op het plein plaatsen, gebouwen bouwen, spelmechanica aanpassen en evenementen uit sjablonen toevoegen. Veel mensen geven toe dat Roblox Studio heel gemakkelijk te begrijpen is en daarom ook makkelijk op te pakken. Omdat het zo makkelijk te begrijpen is, is het erg toegankelijk voor kinderen en daarom ook zo populair!

Is Roblox goed voor jonge kinderen?

De eerste vraag die bij veel ouders opkomt is; ”Is Roblox wel goed voor mijn kind?” Roblox is een geweldige sandbox-game geschikt voor alle leeftijden. De gemiddelde leeftijd van een kind die begint met spelen is ongeveer 8 jaar oud, maar zelfs mijn 5-jarige broertje speelt dit spel zonder achterom te kijken, en de dingen die hij bouwt zijn al vrij indrukwekkend. Naar mijn mening geeft Roblox het kind de kans om te groeien en zich te ontwikkelen in een creatieve omgeving. Het is een geweldig spel voor kinderen om te spelen, te verkennen, te leren en te coderen. Vooral het coderen zal iets zijn wat in de toekomst veel toegevoegde waarde zal hebben.

Als je kinderen de gameplay aankunnen, dan zal dit spel hen veel positieve emoties brengen. Kinderen leren zakendoen; ze leren kopen / verkopen, leren hoe ze kunnen besparen en zich aan een budget kunnen houden. Iets wat ik ook heb mogen leren in mijn jongeren jaren toen ik Runescape speelde.

Verder leren je kinderen hoe ze hun eigen games kunnen maken doormiddel van eenvoudige handleidingen. Als je kind dus zover in het spel zit en dus eigen games maakt, dan is hij al vrij gevorderd in het beheersen van het spel. Bij het maken van de videogames wordt er gebruikt gemaakt van scripts en leren ze hoe ze moeten coderen met behulp van de ROBLOX Lua-taal. Zelf zie ik dat als erg waardevol. Nu we steeds meer technologie om ons heen krijgen, wordt het leren van een computertaal steeds belangrijker. Persoonlijk denk ik daarom dat kinderen die dit beheersen als een stapje voor hebben in de toekomst.

 

Uiteraard is het niet alleen maar koek en ei. Zoals met elk ander videogame moet er uiteraard toezicht gehouden worden. Gezien het een online game is kan het dus voorkomen dat er ongepaste chatberichten gestuurd worden. Gelukkig is hiervoor een makkelijke maar effectieve oplossing. Als ouder kun je simpelweg naar instellingen gaan en de chat functie uitschakelen. Ook kun je privacy settings instellen met wie hij kan praten in de game en met wie niet. Je kunt hier dus de accountnaam van zijn beste vriend toevoegen. 

Roblox goed voor kinderen?
Roblox goed voor kinderen?

Wat kan je van het Roblox team verwachten?

De makers van Roblox weten dat het spel gespeeld wordt door kinderen dus er zijn meerdere moderators in de game die ervoor zorgen dat het spel geschikt blijft voor kinderen en dat verdachte situaties direct gerapporteerd en geblokkeerd worden.

Het Roblox team doet dus erg zijn best om de game speelbaar te maken voor jongere kinderen. Toch ligt het ook bij jezelf als ouder met hoe je kind zich gedraagt in een online omgeving. Het is belangrijk dat er van huis uit ook meegegeven wordt dat je niet alles moet delen op het internet. Er zijn voorgevallen geweest waarbij gebruikers geklaagd hebben dat sommige gebruikers persoonlijke informatie van hun kinderen probeerde te krijgen. Informeer daarom je kind altijd goed bij het spelen van online games. Hier vind je enkele tips over de opvoeding met games.

Hoewel Roblox zijn gebreken heeft, is het in feite een vriendelijk spel dat kinderen aanmoedigt om te bouwen en te coderen. Roblox is waarschijnlijk het beste voor kinderen in hun vroege tienerjaren, omdat het kinderen inspireert om te leren.

Roblox goed voor kinderen?

Conclusie

Roblox is veilig als ouders de tijd nemen om 15 minuten te besteden aan het instellen van de privacy-instellingen. Roblox geeft de gebruikers zelf de optie om de censuurfilters in te stellen. Hierdoor liggen dus de opties zelf bij de ouders in de hand.

Het is instellen van de privacy settings is een kleine moeite, maar zowel jij als ouder als je kind zullen zeker zijn van een veilige speel omgeving.

Vergeet naast het instellen van de settings ook niet om met hen het gesprek aan te gaan over hun onlinegedrag en dat ze geen persoonlijke informatie in games mogen onthullen of vreemden op andere sociale netwerken of andere games moeten ontmoeten. 

Kortom; Roblox is een veilig spel voor je kind. Pas als ouder wel privacy settings aan naar gewenst en bespreek met je kind wat hij wel en niet kan doen op het internet.

About Author

Anthony

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.